MENU

OBUJTE LYŽE & BĚŽKY
VYDEJTE SE NA VRCHOLKY HOR
---------------------------------

"Filipovice jsou vynikajícím výchozím bodem k běžkaření"

                         

JESENÍKY - BĚŽECKÁ MAGISTRÁLA

Start: Ramzová
Délka: 58 km
Náročnost: vysoká
Upravované: částečně (12 km)
Nejvyšší bod: Praděd - 1 492 m.n.m.
Nejnižší bod: Šumperk - 328 m.n.m.
Převýšení: 1 164 m

Jesenická běžecká Magistrála nabízí snad vše, co je pro milovníky bílé stopy přitažlivé - holé pláně, hluboké lesy, daleké výhledy, sjezdy i výstupy a občerstvení. Trasa je dobře značena turistickými značkami a zimním tyčovým značením. Nejvhodnějším nástupním místem je Ramzovské sedlo (snadno dostupné vlakem). Pro výstup na Šerák (1 351 m.n.m.) se nabízí lanová dráha Bonera a pro zdatnější běžkaře je k dispozici úsek na Černavu a dále na rozcestí pod Šerákem. Odměnou jim jsou nádherné výhledy na Keprník, Vozku a do údolí říčky Branná. Pod vrcholem Šeráku se nachází první „občerstvovací stanice“ - Chata Jiřího. Hřebenovka dále pokračuje na Keprník (1 423 m.n.m., na vrcholu je nádherný kruhový výhled na Jeseníky, Beskydy i Krkonoše.) Z holého temene vede sjezd po náročném, často namrzlém terénu k rozcestí Trojmezí, odtud je již jen kousek k Vřesové studánce pod vrcholem Červené hory (1 333 m.n.m.) a dále na Červenohorské sedlo.

 

ČERVENOHORSKÉ SEDLO - ČERVENÁ HORA

Start: Čevenohorské sedlo
Délka: 8,5 km
Náročnost: nízka
Upravované: ne
Nejvyšší bod: Červená hora - 1 337 m.n.m.
Nejnižší bod: Červenohorské sedlo 1 013 m.n.m.
Převýšení: 324 m

Kratší a méně náročná běžecká trasa v Jeseníkách Vás zavede z Červenohorského sedla na Červenou horu, která dala sedlu jméno. K rozcestí Bílý sloup (1 227 m.n.m.) vyrazíte po červené turistické, která se točí nad sjezdovkami jižních svahů ski areálu Červenohorké sedlo. Dále ji sledujte až na rozcestí Vřesová studánka (1 290 m.n.m.) a na Červenou horu Vás čeká snadnější výstup od ní. Odvážnější běžkaři mohou od Bílého sloupu odbočit vpravo a po jednom kilometru stoupání se dostanou na vrchol Červené hory.  Z vrcholu Červené hory se Vašim zrakům naskytne úžasný výhled na celé Jeseníky, Praděd, jiřní hřeben, PVE Dlouhé stráně, Vozku, Keprník, Žalostnou horu, Kralický Sněžník a do údolí říčky Bělá. Z rozcestníku Červená hora se dá pohodlně dojet podél tyčového značení k nepravému skalnímu útvaru Kamenné okno (1 278 m.n.m.) Cesta tam a zpět Vám zabere necelý kilometr.  Od Vřesové studánky Vás čeká pohodový sjezd zpět na Bílý sloup (zde se dá odbočit a po zelené dojet do Koutů nad Desnou) a dále na Červenohorské sedlo.

 

RAMZOVÁ - ČERVEHORSKÉ SEDLO

Start: Ramzová
Délka: 14,5 km
Náročnost: střední
Upravované: ne
Nejvyšší bod: Keprník - 1 424 m.n.m.
Nejnižší bod: Ramzová - 782 m.n.m.
Převýšení: 696 m

Trasa Ramzová - Červenohorské sedlo patří mezi středně náročné trasy Hrubého Jeseníku. Pro milovníky bílé stopy nabízí krásné rozhledy, strmá stoupání a sjezdy, které stojí za to. Trasa je dobře značena turistickými značkami a zimním tyčovým značenímPro výstup Z Ramzové (snadno dostupná vlakem či skibusem) na Šerák (1 351 m.n.m.) se nabízí lanová dráha Bonera a pro zdatnější běžkaře je k dispozici úsek na Černavu a dále na rozcestí pod Šerákem. Odměnou jim jsou nádherné výhledy na Keprník, Vozku a do údolí říčky Branná. Pod vrcholem Šeráku se nachází první „občerstvovací stanice“ - Chata Jiřího. Cesta dále pokračuje po hřebeni na Keprník (1 423 m.n.m., na vrcholu je nádherný kruhový výhled na Jeseníky, Beskydy i Krkonoše.) Z holého temene vede sjezd po náročném, často namrzlém terénu k rozcestí Trojmezí, odtud je již jen kousek k Vřesové studánce pod vrcholem Červené hory (1 337 m.n.m.) a dále na Červenohorské sedlo.


ČERVENOHORSKÉ SEDLO - PRADĚD

Start: Čevenohorské sedlo
Délka: 8,5 km
Upravované: ano
Nejvyšší bod: Praděd - 1 492 m.n.m.
Nejnižší bod: Červenohorské sedlo 1 013 m.n.m.

Ze sedla vede nedlouhý výstup na Klínovec a Výrovku (v zimě může být tento úsek uzavřen). Úsek v oblasti malého a Velkého Jezerníku (1304 m.n.m.) má rovinaté partie a častá stoupání. Hřebenová magistrála ústí na louce u horské chaty Švýcárna. Z Červenohorského sedla sem vede ještě jedna pohodlnější varianta trasy - vpravo od hřebene po modré značce širokou cestou až k rozcestí nad Petrovkou, odtud vlevo po zelené, poněkud strměji se stoupá jen v krátkém úseku pod Malým Jezerníkem. Od Švýcárny se otevírá panoráma nejvyšší hory Moravy - Pradědu. Trasa Červenohorské sedlo -> Praděd je součástí Jesenické magistrály táhnoucí se přes celý hřeben Hrubého Jeseníku.


SJEZD ČERVENOHORSKÉ SEDLO - DOMAŠOV

Start: Čevenohorské sedlo
Délka: 6 km
Nejvyšší bod: Červenohorské sedlo 1 013 m.n.m.
Nejnižší bod: Bělá pod Pradědem, Domašov 600 m.n.m.

Z Červenohorského sedla vede sjezd do Domašova po žluté turistické značce, na začátku křižuje sjezdovky na severních svazích - vyplatí se zde opatrnost. Následuje dlouhý sjezd k Mariinu prameni a dále kolem chaty Polárka do Domašova. Červenohorské sedlo (1010 m.n.m.) -> 4,5 km Mariin pramen (705 m.n.m.) -> 6,0 km Domašov (600 m.n.m.)


SJEZD POD KEPRNÍKEM - DOMAŠOV

Start: Pod Keprníkem
Délka: 8 km
Nejvyšší bod: Pod Keprníkem 1270 m.n.m.
Nejnižší bod: Domašov 500 m.n.m.


Z odbočky Pod Keprníkem vede prudký a náročný sjezd ke Keprnickému potoku, dále pozvolna až do Domašova. Pod Keprníkem (1270 m.n.m.) -> 1,0 km Bystrý potok (980 m.n.m.) -> 5,5 km Keprnický potok (631 m.n.m.) -> 8,0 km Domašov (500 m.n.m.).


SJEZD ŠERÁK - JESENÍK

Start: Šerák
Délka: 12,5 km
Nejvyšší bod: Šerák 1351 m.n.m.
Nejnižší bod: Jeseník, žel. stanice. 455 m.n.m.

Sjezd vede zpočátku po žluté turistické značce ostrými serpentýnami. Ze Sněhuláku k Bobrovníku je již pozvolnější. Většina trasy vede lesem. Šerák (1351 m.n.m.) -> 4,0 km Sněhulák (682 m.n.m.) -> 5,5 km Javořík (772 m.n.m.) -> 12,5 km Jeseník, žel. stanice. (455 m.n.m.)


BĚŽECKÉ TRATĚ JESENÍK

a) trasy začínají nad chovnými rybníky v areálu bývalých kasáren v Jeseníku, pokračují přes Bukovice, Adolfovice a Domašov do Rudohoří, Filipovic a Bělé k Videlskému kříži. Jsou vedeny v západní části údolí Bělé pod Pradědem mimo obytnou zástavbu

b) 5 km trasa Jeseník – Adolfovice – Domašov (penzion U Cimbury)

c) 5 km trasa Domašov (penzion U Cimbury) – Rudohoří – Domašov (penzion U Julka)

d) 5 km trasa Rudohoří – Filipovice – Domašov (penzion U Julka)

e) 3 km trasa Domašov (penzion U Julka) – Domašov pošta

f) 3 km trasa Filipovice – Domašov (penzion Relax)

g) 3 km trasa Domašov (penzion Relax, hotel Eduard)