MENU

OBJEVTE KRÁSY A POKLADY
SEVERNÍ MORAVY

------------------------------ 

"Vybrali jsme pro Vás nejzajímavější a nejnavštěvovanější historické a kulturní památky v Jeseníkách"

 

ZÁMEK VELKÉ LOSINY

Vzdálenost: 28 km (Bělá pod Pradědem, Filipovice - Loučná nad Desnou - Velké Losiny)

Bývalá tvrz Velké Losiny se dnes řadí k nejvýznamnějším renesančním zámkům nejen na severní Moravě, ale také v celé České republice. Zámek proslul díky historii panského rodu Žerotínů a inspiraci pro tvorbu románu Kladivo na čarodějnice. K zámku Velké Losiny se vážou pověsti o krutých honech na čarodějnice v období let 1678–1692. Na zámku naleznete unikátní dochovalou sbírku zbraní z období 16.-19.století.


RUČNÍ PAPÍRNA VELKÉ LOSINY

Vzdálenost: 27 km (Bělá pod Pradědem, Filipovice - Loučná nad Desnou - Velké Losiny)

Ruční papírna ve Velkých Losinách patří mezi nejstarší dodnes provozované ruční papírny v Evropě. Ruční papír v podobě dopisních obálek, kalendářů, novoročenek a další výrobky jsou oblíbeny nejen v České republice, ale vyvážejí se také do celého světa.


ZLATORUDNÉ MLÝNY

Vzdálenost: 30 km (Bělá pod Pradědem, Filipovice - Jeseník -  Mikulovice - Zlaté Hory)

Zlatorudné mlýny ve Zlatých Horách Vás mohou přilákat svou "zlatou" historií, kdy se zde drtila a mlela zlatá ruda, aby se z ní uvolnilo zlato. V Údolí ztracených štol si můžete prohlédnout repliku dobových mlýnů ze 14. století. Středověký hornický skanzen na řece Olešnici u Zlatých Hor disponuje plně funkčními exponáty a zařízeními. Exponáty slouží k předvedení toho, jak se v horním stavení drtila ruda a ve spodním mlýně pak mletím uvolňovalo zlato obsažené v horské skále. Vedle expozice naleznete také prostor pro příjemný odpočinek na rodinných výletech.


STÁTNÍ ZÁMEK JÁNSKÝ VRCH

Vzdálenost: 38 km (Bělá pod Pradědem, Filipovice - Jeseník - Lipová Lázně - Žulová - Javorník)

Zámek Jánský Vrch, jediný zpřístupněný památkový objekt jesenického okresu, tvoří spolu s krajinářským parkem výraznou dominantu městské památkové zóny. Vypíná se na skalnatém kopci nad městem Javorníkem, které najdete v nejsevernějším cípu severomoravského kraje, na bývalém území Slezska. Jeho historie započala snad již v 2. polovině 13. století, kdy byl postaven. Zámek nabízí 7 prohlídkových okruhů včetně speciálního okruhu pro děti.


STÁTNÍ ZÁMEK BRUNTÁL

Vzdálenost: 41 km (Bělá pod Pradědem, Filipovice - Vrbno pod Pradědem - Bruntál)

Zámek Bruntál, nacházející se v centru města Bruntálu, je jednou z nejvýznamnějších památek regionu. Okolo zámku netradiční dispozice tvaru kruhovévýseče s trojúhelníkovým nádvořím s arkádami se rozkládá zámecký park. Na zámku se zachovalo cenné vybavení původních interiérů s bohatou obrazovou sbírkou, zbrojnicí a knihovnou. Dnes je sídlem regionálního muzea, jsou zde muzejní expozice a výstavní síně a konají se tady kulturní a společenské akce. V roce 1963 byl zámek prohlášen za nemovitou kulturní památkua v roce 2002 byl zařazen mezi národní kulturní památky.

 

HRAD KOLŠTEJN

Vzdálenost: 28 km (Bělá pod Pradědem, Filipovice - Jeseník - Lipová Lázně - Ostružná - Branná)

Vysoko nad údolím říčky Branné, na skalnatém ostrohu, který vybíhá od obce Branné (dříve Kolštejn) do údolí, ční dosud poměrně dobře zachované zbytky kolštejnského hradu. Na prvý pohled upoutá každého jeho vynikající strategická poloha, která mu umožňovala střežit původní cestu, vedoucí údolím z Moravy do Slezska. Od severu je hrad zakryt rozsáhlým objektem renesančního zámku, jednoho z nejvýše položených v českých zemí vůbec. Na rozdíl od gotického - horního hradu byl nazýván též středním a dolním hradem - zámkem. Prohlídka zámku a hradu - zahrnuje renesanční zámecké budovy dolního a středního hradu (rozsáhlé prostory s původní štukovou výzdobou a fragmenty nástěnných maleb) a zříceninu gotického horního hradu s nádhernými výhledy do okolí. V průběhu sezóny jsou pořádány výstavy soudobého umění a další kulturní akce.


VODNÍ TVRZ JESENÍK

Vzdálenost: 11,5 km (Bělá pod Pradědem, Filipovice - Jeseník)

Mezi nepříliš početnými historickými památkami na Jesenicku zaujímá jedno z nejdůležitějších míst budova Vodní tvrze v Jeseníku, v níž dnes sídlí Vlastivědné muzeum Jesenicka. Ve Vodní tvrzi lze v současnosti navštívit čtyři stálé expozice: Historie a archeologie Jesenicka, Čarodějnické procesy na Jesenicku v 17.století, Fauna a flóra Jesenicka, Spirála času Země. Otevírací doba: út - ne (9:00 - 17:00 hod.).


PRIESSNITZOVY LÉČEBNÉ LÁZNĚ

Vzdálenost: 12 km (Bělá pod Pradědem, Filipovice - Jeseník)

Priessnitzovy léčebné lázně jsou od 19. století navštěvovány hojným počtem návštěvníků a pacientů,. V současné době je to ročně kolem osmnácti tisíc hostů. Vyvinula se a stále se zde jako primární metoda léčení praktikuje vodoléčba, která je proslavila po celém světě, spojená s využitím čistého horského klimatu, klidem a pohybem ve formě procházek po okolí horské přírody Rychlebských hor a Jeseníků. Lázně můžete navštívit pro posílení svého zdraví či pro zpěstření vaší dovolené. Kromě léčebných procedur a vyzkoušení Priessnitzovy léčebné metody můžete využít dalších relaxačních procedur, masáží, pobytu v solné jeskyni apod. Zdejší architekturu můžete obdivovat při procházkách nebo se pustit do pěší turistiky, cykloturistiky v okolí.