MENU

POTĚŠTE SVÉ OKO NÁDHERNÝMI VÝHLEDY

--------------------------------------------

"Výhledy nejen na malebné jesenické pohoří, ale i na Beskydy, Malou Fatru či Vysoké Tatry"

                               


ROZHLEDNA PRADĚD A TV VYSÍLAČ

Rozhledna Praděd s TV vysílačem leží na nejvyšší hoře Moravy v nadmořské výšce 1 492 m n. m. v Jeseníkách. Vrchol televizní věže je zároveň nejvyšším dostupným místem v celé České republice. Vyhlídka ve výšce 80 m nad vrcholem odhaluje vrcholky hor Beskyd, slovenské Malé Fatry, Vysokých Tater i rakouských Nízkých Alp. Celoroční oetvírací doba po - ne (9:00 - 18:00 hod.).


ROZHLEDNA ZLATÝ CHLUM

Na Zlatý Chlum se vydejte z města Jeseník po modré nebo červené značce, která pak pokračuje do Rejvízu. Nejkratší cestu zvolíte po modré z České Vsi přes Čertovy kameny, kde se můžete občerstvit v hostinci Harichstein s romantickou vyhlídkou. Na vrcholu Zlatý Chlum stojí 26 m vysoká kamenná rozhledna (rozhledna má 145 schodů) s nádherným výhledem na Otmuchovské jezero v Polsku. Na jih uvidíte celé pásmo Hrubého Jeseníku od Pradědu až k Šeráku. Západní výhled za příznivého počasí zachycuje Králický Sněžník i Rychlebské hory. 


ROZHLEDNA BISKUPSKÁ KUPA

Rozhledna Biskupská Kupa se nachází ve Zlatých Horách necelých 30 km od Jeseníku. Biskupská kupa je nejstarší rozhlednou v Jeseníkách, byla postavena roku 1898 u příležitosti 50 let panování císaře Františka Josefa I. na místo dřevěné vyhlídkové věže z roku 1890, ve které byla v roce 1896 zřízena první poštovna na Moravě. Stavitelem kamenné rozhledny Biskupská kupa byl zednický mistr Werner z Janovic.


ROZHLEDNA NA BORŮVKOVÉ HOŘE

25 metrů vysoká vyhlídková věž na Borůvkové hoře (898 m. n. m.) se nachází nedaleko Javorníka na Jesenicku. Rozhledna umožňuje výhled mimo jiné na Otmuchowské a Nyské jezero, Londek Zdroj na polské straně a na Šerák, Praděd, Smrk, Kralický Sněžník na straně české. Přístup na rozhlednu je po turistických cestách od Javorníku, Travné (nejbližší místo vhodné k odstavení atumobilu), Bílé vody a Polska.


VYHLÍDKA ČERTOVY KAMENY

Čertovy kameny jsou skalní útvar nacházející se na severním úbočí Zlatého chlumu asi 3 km od Jeseníku. 40 m vysoký a 100 m dlouhý skalní útvar dal i jméno turistickému objektu, který byl vybudován v jeho těsné blízkosti na počátku 20. století.  Výstup na vrcholek je zajištěn řetězy, z plošiny na vrcholku je pěkný pohled do údolí říčky Bělé, táhnoucí se od Jeseníku do Mikulovic a dále do polských rovin s výhledem až k Otmuchovskému jezeru. Čertovy kameny jsou dostupné pěšky z Jeseníku po žluté turistické značce (Žl 67 Jeseník - Revíz).


VYHLÍDKA VENUŠINY MISKY

Výrazná ostrovní hora Žulovské pahorkatiny zvaná Smolný vrch (404m) se tyčí ze zvlněné krajiny zvané Šíravy mezi obcemi Černá Voda a Kobylá. Na vrcholu Smolného se nachází přírodní památka Venušiny misky. Z vrcholového skaliska se otevírají úchvatné pohledy nejen na Žulovskou pahorkatinu s loukami Šíravy v popředí, ale také na severní část hlavního hřebene Rychlebských hor. Nejsnadnější přístup je z Velké Kraše.


VYHLÍDKA ČERTOVY KAZATELNY

Čertovy kazatelny jsou skalní útvar nad Račím údolím u Javorníku. Račí údolí se táhne v délce asi 7 km dole pod vyhlídkou. V jeho dolní části byla roku 1998 vyhlášena přírodní rezervace, jejímž posláním je ochrana lesních porostů pralesovitého charakteru. Chráněná plocha zahrnuje území na obou stranách Račího potoka včetně lokalit Čertovy kazatelny a Pustý zámek. Horní Čertova kazatelna je rulový skalní útvar s 13m vysokou kolmou jižní stěnou, který svým tvarem připomíná kostelní kazatelnu. Z vyhlídkové plošiny, která se zde nachází, je překrásný výhled do spodní a kaňonovité části Račího údolí.


VYHLÍDKA MEDVĚDÍ KÁMEN

Skalní vyhlídka nazvaná Medvědí kámen se nachází v pásmu Studičního vrchu a je dostupná po zelené turistické značce spojující Lázně Jeseník a jeskyně Na Pomezí. (4,5 km z Lázní Jeseník a 2km od jeskyní Na Pomezí. Z místa je krásný pohled na hlavní hřeben Rychlebských hor a okolí Žulové a Vápenné. Vidět je také výběžek Hrubého Jeseníku s horou Šerák.


VYHLÍDKA OBŘÍ SKÁLY

Vyhlídkové Obří skály (1082 m) jsou vedlejším vrcholem Šeráku, tyčící se nad Vražedným potokem a leží na okraji NPR Šerák – Keprník. Skaliska jsou vysoká 10 – 16 m a mají typické znaky zvětrávání svoru (žlábky, pokličky, skalní okno). Je z nich krásný pohled ke Smrku v Rychlebských horách a do údolí Bělé. Nad skalami na cestě je dřevěný přístřešek. Kolem skal vede zelená turistická značka z Ramzové, která se napojí na modrou turistickou značku. V současnosti jsou vyhledávaným místem horolezců.